Του Ηλία Χατζή
Σύμβουλος επιχειρήσεων
Η σύγχρονη εποχή μας έχει παρασύρει σε ένα ξέφρενο ρυθμό ανάπτυξης του τεχνικού πολιτισμού, της κατανάλωσης και της οικονομίας.
Η τεχνολογία στον χώρο των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών μας επιτρέπει με φυσικο (διαμεσου των συγχρόνων ταχύτατων συγκοινωνιακών μέσων) η και τεχνικό (τηλεπικοινωνιες,διαδικτυο,οπτικες ίνες) τρόπο, να έρθουμε σε επαφή με κάθε άνθρωπο σε κάθε γωνία της γης σε πρώτο χρόνο.
Η άνθηση επίσης του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των video games μας φέρνει καθημερινά σε επαφή με ξένους προς την πατρίδα μας πολιτισμούς, νοοτροπίες, συνήθειες, μουσική, τέχνες και γράμματα που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλυτέρα τον κόσμο. Μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο η ανάγκη επιβίωσης δημιούργησε ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των ανθρώπων της επαρχίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας αλλά και προς το εξωτερικό. Μεταναστευτικό ρεύμα παρουσιάστηκε επίσης τον προηγούμενο αιώνα ομοεθνών και όχι μόνο, προς την χώρα μας κυρίως λόγω πολέμων και εθνικών εκκαθαρίσεων, Ποντίων, Αρμένιων, Μικρασιάτικων, Κύπριων, Βορειοηπειρωτών, Συρίων, Αλβανών κλπ.
Κάθε μετανάστης μέσα στην βαλίτσα του ανάμεσα στα λιγοστά του υπάρχοντα κουβαλούσε μαζί του τις παραδόσεις και γενικότερα τον πολιτισμό του τόπου του.
Οι γονείς μου εσωτερικοί οικονομικοί μετανάστες και αυτοί από την Ήπειρο.
Θυμάμαι μικρό παΐδι στις αρχές της δεκαετίας του 60 να ακούω στην κουζίνα την μητέρα μου πλένοντας τα πιάτα να τραγουδά << μωρή κοντούλα λεμονιά…>>, <<δεν μπορώ μανούλα μου δεν μπορώ, αι συρε να φέρεις τον γιατρο….>>. Θυμαμαι τον πατερά μου με την φλογέρα να λαλεί τον σκάρο. Από τότε σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές μου διακοπές στα βουνά και στους κάμπους της Ηπείρου ερωτεύτηκα τον τόπο μου, τις παραδόσεις του, την μουσική και τον πολιτισμό του. Οσο μεγάλωνα γνώριζα όλο και καλυτέρα όλο και περισσότερα πράγματα γύρω από το φυσικό μας περιβάλλον, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μας στα πέτρινα κτήρια και γιοφύρια μας, την ξυλογλυπτική, την μαγειρική, την μουσική μας παράδοση και τόσα άλλα…
Ταυτόχρονα ταξιδεύοντας μέσα στην πατρίδα μας άρχισα να έρχομαι σε επαφή και να γνωρίζω αντίστοιχα τον πολισμό και τις παραδόσεις που προέρχονται από τα άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.
Εγώ λοιπόν και πολλοί άλλοι της γενιάς μου μη έχοντας στο σπίτι κινητό, υπολογιστή και τηλεόραση, έχοντας όμως την κυρ’ Ασπασία να τραγουδά ,τον πατέρα μου τον κύρ Παύλο να παίζει την φλογέρα, και τα καλοκαιριά στο χωριό μαζί με τις τοπικές παρέες να πηγαίνω στα πανηγύρια, μυήθηκα και μέθυσα από το χρώμα και την μυρωδιά της πατρίδας μου, της Ηπείρου. Ταξιδεύοντας μυήθηκα και σε αυτά τον Κυκλάδων, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ρούμελης, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Χίου και της Λέσβου. Και συνεχίζω ακόμα…
Τα παιδιά μου όμως δεν άκουσαν την μητέρα τους να τραγουδά ούτε τον πατερά τους να παίζει την φλογέρα.
Έπαιζαν όμως βιντεοπαιχνίδια, είδαν ξένες σειρές και κινηματογραφικές ταινιες, ακουσαν ξένες μουσικές και χόρεψαν μαζί τους.
Εδώ λοιπόν ξεκάνει η ευθύνη μας που ταυτόχρονα είναι προσωπική αλλά και εθνική μας ανάγκη.
Δηλαδή η διάσωση, η διάδοση, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας.
Η ευθύνη αυτή βαραίνει όλους μας.
Στην πόλη μας στο Γαλάτσι λειτουργούν δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι που ο καθένας με ξεχωριστό τρόπο προσπαθεί να αναδείξει και να διαδώσει την μουσική, τους χορους,τις τέχνες και τα γράμματα, που προέρχονται από τον ιδιαίτερο ελλαδικό χώρο που ο καθένας εκπροσωπεί. Σε έναν από αυτούς και συγκεκριμένα στον σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου και Λαμπρινής συμμετέχω και εγώ ως ενεργό μέλος. Διατέλεσα μάλιστα για κάποιο χρονικό διάστημα μέλος του διοικητικού συμβούλιου και ταμίας. Από αυτήν μου την θέση είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι το σημαντικό έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες.
Οι πολιτιστικοί, τοπικού κυρίως χαρακτήρα, σύλλογοι αποτελούν εστία συνάντησης ανθρώπων από τον ίδιο και όχι μόνο τόπο. Μέσα σε αυτούς λειτουργούν τμήματα χορού, χορωδιες,τμηματα εκμάθησης μουσικών οργάνων κλ. Διοργανώνονται μουσικοχορευτικές παραστάσεις και διαφορές άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Το έργο τους σημαντικό. Οι ανάγκες τους μεγάλες. Τα 2 βασικότερα προβλήματα που τους απασχολούν είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για να στεγάσουν τις δραστηριότητες τους, η εξασφάλιση οικονομικών πόρων για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών και το σημαντικότερο όλων η προσέλκυση νέων σε ηλικία μελών για την εξασφάλιση της ύπαρξης τους και στο μέλλον.
Όλα τα παραπάνω δεν επηρεάζουν στον ίδιο βαθμό την λειτουργία όλων των πολιτιστικών συλλόγων. Κάποιοι έχουν καταφέρει κάποια από αυτά να τα έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Η άποψη μου είναι ότι οι σύλλογοι μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους και το έργο τους διάμεσου της συνεργασίας.
Προτείνω.. την εξεύρεση κατάλληλου πολιτιστικού χώρου στέγασης περισσότερων του ενός συλλόγων, ενός χώρου που θα μπορεί να στεγάσει μέχρι και 5-6 συλλόγους.
Ενός χώρου που θα διαθέτει ικανή αίθουσα για την φιλοξενία των μουσικοχορευτικών τμημάτων των συλλόγων και μικρότερους κατάλληλους χώρους για την στέγαση των γραφείων τους. Όταν τα έξοδα λειτουργίας τους (ενοίκιο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) μοιραστούν στα 5 η στα 6 τα έξοδα θα είναι αμελητέα.
Η συνεργασία μπορεί να επιτευχτεί με επιτυχία και σε άλλες δραστηριότητες όπως στην εκμάθηση μουσικών οργάνων, στην ζωγραφική, την αγγειοπλαστική, το θέατρο, την οργάνωση εκδρομών κλ., προσελκύοντας περισσότερα άτομα ανά τμήμα μετατρέποντας τα σε βιώσιμα η και κερδοφόρα.
Η λειτουργία των συλλόγων στον ίδιο χώρο θα δημιουργήσει και οσμωτικά φαινόμενα και μελή του ενός συλλόγου θα αρχίσουν να συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα των άλλων.
Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνονται με την εμπλοκή η και την βοήθεια του δήμου μας.
<<Όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, τότε το βουνό πάει στον Μωάμεθ>>.
Αυτό πρέπει να το έχουμε καλά μέσα στο μυαλό μας αν θέλουμε να αυξήσουμε την συμμέτοχη των νέων μας στα πολιτιστικά μας δρώμενα.
Πρέπει λοιπόν να ακούσουμε, να καταλάβουμε τους νέους μας και να κάνουμε τους συλλόγους μας φιλικούς και κατάλληλους να καλύψουν τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντα τους.
Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ιδέες μου που δεν σημαίνει ότι είναι οι καλύτερες αλλά βάζουν θέματα προς συζήτηση.
Δημιουργία ποδοσφαιρικών ομάδων από τους συλλόγους 5 επί 5 και διοργάνωση υπό την αιγίδα του δήμου μας μίνι πρωταθλήματος.
Εκμάθηση μουσικών οργάνων που ενδιαφέρουν τους νέους.
Διοργάνωση μουσικών εκδηλωσεων, μικρων μέσα στα πλαίσια της έδρας των συλλόγων η και μεγαλυτέρων σε δημοτικούς χώρους με μουσικές που ενδιαφέρουν τους νέους μας.
Προτείνω επίσης τακτικές συναντήσεις των διοικητικών συμβουλίων των πολιτιστικών μας συλλόγων, με σκοπό την ανάλυση των προβληματισμών και την εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας.
Φίλοι συνδημότες πλαισιώστε τους πολιτιστικούς συλλόγους της γειτονιάς μας.
Σας προτείνω να συμμετέχετε στις δραστηριότητες τους.
Η λειτουργία τους είναι πολύτιμη και ωφέλιμη για όλους μας.