Του Πέτρου Σιδερή
Ιστορικός Πολιτισμού
Ηλεκτρονικός τεχνικός προϊστάμενος Ο.ΣΥ. Α.Ε.
Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μία εκρηκτική ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) λόγω της προόδου του υλικού και των σχεδίων λογισμικού. Η χρήση των ΤΠΕ στις πόλεις με διάφορες μορφές για διαφορετικές δραστηριότητες έχει οδηγήσει σε αυξημένη αποτελεσματικότητα των λειτουργιών τους. Μία «έξυπνη πόλη» είναι ένα μέρος όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες γίνονται πιο ευέλικτα, αποτελεσματικά και βιώσιμα με τη χρήση ΤΠΕ, ψηφιακών λογισμικών και τηλεπικοινωνιών, για τη βελτίωση των λειτουργιών της προς όφελος των κατοίκων της. Με άλλα λόγια, σε μια έξυπνη πόλη, οι ψηφιακές τεχνολογίες μεταφράζονται σε καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες για τους κατοίκους και σε καλύτερη χρήση των πόρων, ενώ επηρεάζουν λιγότερο το περιβάλλον.
Μια πόλη είναι «έξυπνη» όταν συνδέει τη φυσική υποδομή, την υποδομή πληροφορικής-τεχνολογίας, την κοινωνική υποδομή και την επιχειρηματική υποδομή για να αξιοποιήσει τη συλλογική νοημοσύνη της πόλη». Εφαρμόζει την καινοτομία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της αποτελεσματικότητας των αστικών λειτουργιών και υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι πληροί τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών σε σχέση με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές.
Στη χώρα μας, ένας τέτοιος μετασχηματισμός μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της εφαρμογής «έξυπνων» δράσεων εστιασμένες στις ανάγκες της πόλης. Για να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια, οι ελληνικές πόλεις χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία. Τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να είναι οι τεχνολογίες Cloud και τα ηλεκτρονικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλούς οργανισμούς. Η συστηματική ενσωμάτωση ενός επιλεκτικού συνόλου ψηφιακών εργαλείων, έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της, δημιουργώντας ένα γόνιμο περιβάλλον ώστε οι πόλεις να γίνουν εκπρόσωποι της «έξυπνης πόλης». Τέτοια εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από τους υπαλλήλους του Δήμου για να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες και η εμπειρική ανάλυση έχει δείξει ότι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας.
Συμπερασματικά, η συστηματική προσέγγιση των έξυπνων και ψηφιακών δράσεων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός ευνοϊκού κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσουν βασικούς παράγοντες για την ομαλή υλοποίηση μιας σειράς ψηφιακών δράσεων σε μια έξυπνη και βιώσιμη πόλη. Κατά συνέπεια, μια σειρά έξυπνων πρωτοβουλιών μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση μίας έξυπνης πόλης, η οποία θα βελτιώσει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας μέσω της ολιστικής ενσωμάτωσης των έξυπνων τεχνολογιών στην καθημερινή ρουτίνα των πολιτών του Δήμου.