Το κρυπτονόμισμα – bitcoin (KNBC) εμφανίσθηκε το 2009. Παρουσιάστηκε μετά την οικονομική κρίση το 2008, σαν εναλλακτική λύση, στο τραπεζικό σύστημα καθώς δίνει την δυνατότητα στους κατόχους του να συναλλάσσονται απευθείας με διαφάνεια και ασφάλεια χωρίς την παρέμβαση των τραπεζών και του ρυθμιστικού τους πλαισίου. Η αξία του ήταν 0,01 δολάρια, ενώ σήμερα η αξία του έχει περάσει τα 60.000 δολάρια.
Κάθε κρυπτονόμισμα αποτελεί ένα «νόμισμα». Είναι δηλαδή ένα μέσο συναλλαγής που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις αγαθά και υπηρεσίες, αρκεί το άλλο μέρος να τα δέχεται.Τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι ότι υπάρχουν μόνο σε ψηφιακή μορφή και ότι δεν τα εκδίδει κάποια κεντρική αρχή.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτο- νομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και μέσω αυτού η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν. Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων (σήμερα περισσότερα από 6000) στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.
Τα κρυπτονομίσματα παράγονται από πολύ ισχυρά υπολογιστικά συστήματα που καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλη ενέργεια. Κάθε διαχειριστής έχει ένα δημόσιο ψηφιακό κλειδί (ισοδύναμο του τραπεζικού λογαριασμού) και ένα ιδιωτικό κλειδί (ισοδύναμου του κωδικού στο ΑΤΜ).
Πρώτος ο SatoshiNakamoto χρησιμοποίησε την τεχνολογία blockchain (Κατανεμημένη Βάση δεδομένων) που είχε προταθεί από το 1991 για την αδιάβλητη σήμανση εγγράφων. Ουσιαστικά είναι ένα μοιρασμένο λογιστικό βιβλίο που αντί σελίδων έχει μονάδες που ονομάζονται blocks. Κάθε block περιέχει πληροφορίες ταυτοποίησης της συναλλαγής όπως ημερομηνία, ώρα, αξία, αγοραστής, πωλητής κωδικός αναγνώρισης. Κάθε συναλλαγή για να καταγραφεί απαιτεί ψηφιακή υπογραφή και συναίνεση της πλειονότητας των μελών του δικτύου, για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η μονιμότητα της συναλλαγής.
Λέγονται «κρυπτονόμισματα» λόγω του ότι χρησιμοποιούνται τεχνικές κρυπτογράφησης για να ασφαλιστεί το δίκτυο. Βασίζεται σε ένα δίκτυο που διανέμεται σε μεγάλο αριθμό υπολογιστών, ώστε να λειτουργεί εκτός ελέγχου των κεντρικών αρχών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα χειραγωγηθεί καμία κυβέρνηση ή κεντρική Αρχή, άρα είναι πιο «ελεύθερα» ως μέσα συναλλαγών ή διατήρησης πλούτου.
Κυβερνήσεις και κεντρικές Τράπεζες μελετούν την τεχνολογία των blockchains και των κρυπτονομισμάτων. Σήμερα τα κρυπτονομίσματα έχουν μικρό ποσοστό των χρηματοοικονομικών προϊόντων ενώ εκτιμάται ότι την επόμενη δεκαετία η αξία τους μπορεί να ξεπεράσει το 30% της συνολικής αγοράς χρήματος.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν οδηγήσει σε σημαντική ανακατανομή πλούτου προς όφελος νέων επιχειρηματιών τεχνολογίας Internet. Σήμερα τα αγοράζουν μερικοί από τους διασημότερους επενδυτές του πλανήτη και τα αποδέχονται ορισμένοι από τους σημαντικότερους θεσμικούς παράγοντες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κρυπτονόμισμα είναι η έλλειψη χρηστών και η έλλειψη νομοθεσίας και οι υψηλά μεταβλητές τιμές που εκπέμπει ανασφάλεια και δυσπιστία.
Η αληθινή δύναμη και προοπτική του κρυπτο- νομίσματος ίσως έγκειται στα δισεκατομμύρια ενηλίκων του κόσμου οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν τραπεζικό λογαριασμό και είναι τελείως αποκομμένοι.