Το επετειακό έτος 2021 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων το 1821, εναντίον της Τουρκικής δουλείας που κράτησε 368 χρόνια και αποτελεί ορόσημο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την πρωτοπόρα στον αγώνα Πελοπόννησο.
Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Γαλατσίου με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια ελευθερίας, τιμά την επέτειο και αποτίνει φόρο τιμής στους ήρωες της Επανάστασης.
Έτσι λοιπόν οργάνωσε εκδηλώσεις μνήμης στον πολιτιστικό χώρο Καμίνι του Δήμου Γαλατσίου στις 27 Οκτωβρίου 2021, με τίτλο “200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στον Μοριά”.
Εκεί δύο ιστορικοί καθηγητές αναφέρθηκαν στις προσωπικότητες των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Νικήτα Νικηταρά. Προβλήθηκε η κινηματογραφικη ταινία “που σαι μωρέ Νικηταρά”.
Στον χαιρετισμό ως πρόεδρος του συλλόγου μεταξύ άλλων ανέφερα τα εξής.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, όπως λένε κάποιοι, ήταν σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας, να είναι η Πελοπόννησος το κέντρο της. Οι λόγοι ήταν πολλοί όπως, η γεωγραφική θέση, η μορφολογία του ορεινού εδάφους με τα στενά περάσματα, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των κατοίκων και ο Διοικητής στην Μάνη ήταν Χριστιανός που υπάγεται στον Τούρκο αρχηγό του Οθωμανικου στολου και όχι στον Διοικητή της Πελοποννήσου.
Επίσης στην Πελοπόννησο ζούσαν πολλά στελέχη της Φιλικής Εταιρείας, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι οι οποίοι εμψύχωναν και ξεσήκωσαν τους Έλληνες έτσι ώστε να εξαπλωθεί γρήγορα η Επανάσταση διότι τα κύρια Στρατεύματα των Τούρκων βάδιζαν προς τα Γιάννενα στον ατίθασο Αλή Πασά.
Εμείς λοιπόν οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Πελοποννήσιοι υποκλινόμαστε στις μνήμες των ηρώων προγόνων μας και τους τιμούμε.
Σας παραθέτω επιγραμματικά τα κύρια ιστορικά γεγονότα του Μοριά και τους πιο σημαντικούς, από τους χιλιάδες, αγωνιστές του 1821.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
17/3/1821. Η Αρεόπολη Λακωνίας πρώτη κήρυξε την Επανάσταση με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
23/3/1821. Κατάληψη της Καλαμάτας από τους Έλληνες. 25 Μαρτίου 1821. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε την Επανάσταση και όρκισε τους αγωνιστές της Αχαΐας.
12 /5/1821 Η νικηφόρα μάχη του Βαλτετσίου Αρκαδίας.
13 /6/1821. Η μάχη του Λάλα.
23 /9/1821. Η άλωση της Τριπολιτσάς με αρχηγό τον Κολοκοτρώνη.
26/7/1822. Η μάχη των Δερβενακίων.
25 5/1825. Ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι έδωσε σκληρή άνιση μάχη με 1000 άνδρες έναντι 6000.
20 Οκτωβρίου 1827. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου στην Πύλο. Η καταβύθιση του Τούρκο αιγυπτιακού στόλου στο Ναβαρίνο, έσωσε την Ελληνική Επανάσταση από την κατάρρευση, σηματοδότησε την οριστική απελευθέρωση του Έθνους και εξασφάλισε την Ελληνική ανεξαρτησία.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821
ΑΡΚΑΔΕΣ. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο” γέρος του Μοριά “γεννήθηκε στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας το 1770, με καταγωγή από το Λιμποβισι Αρκαδίας, Κεφάλας Παναγιώτης από το Δυρράχιο Αρκαδίας, Πλαπούτας Δημήτρης, Θεοδωρητος ο Βρεσθένης ιεράρχης από την Γορτυνία, Δεληγιάννης Κανέλλος από τα Λαγκάδια, Αναγνωσταράς Χρήστος από το Αγριλο.
ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ. Παπαφλέσσας ή Φλέσσας (Γρηγόριος Δικαίος) από την Πολιανη Μεσσηνίας. Νικήτας Νικηταράς (Σταματελόπουλος), Μητροπέτροβας (Μήτρος – Πέτροβας) από την Μέλπεια, Παπατσωνης Δημήτρης, Κορμάς Ηλίας, Αδελφοί Γκριτζαλη Δημήτρης – Γεώργιος – Γιαννάκης από το Ψάρι Μεσσηνίας.
ΛΑΚΩΝΕΣ. Μαυρομιχάλης Πέτρος (Πετρόμπεης) από την Μάνη, Βαρβιτσιώτης Πέτρος από την Βαρβιτσα Λακωνίας, Τζανετάκης Παναγιώτης από την Σπάρτη, Γιατράκος από την Μάνη.
ΑΧΑΙΟΙ. Γερμανός Παλαιών Πατρών (Γεώργιος Γκοζιας 1771-1826).Ζαΐμης Ασημάκης, Λόντος Ανδρέας, Μελετόπουλος Δημήτρης από Βοστίτσα (Αίγιο), Πετμεζάς από Ήπειρο, Αναγνώστης από Σουδένα Καλαβρύτων, Στριφτόμπολας Αναγνώστης από Κερτεζη Καλαβρύτων, Φωτήλας Ασημάκης από Καλάβρυτα.
ΑΡΓΕΙΟΙ. Βλάσης Θεόδωρος από Άργος, Δαγρες Αθανάσιος από Άργος, Διβάνης Πέτρος, Κατσαρός Μήτσος, Μουσταιράς Κυριάκος, Σταικοπουλος Σταικος, Στριγκος Ιωάννης από Κρανίδι.
ΗΛΕΙΑ. Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης από Ανδρίτσαινα, Βιλαετης Χαράλαμπος από Λάλα Ηλείας, Μοσχούλας Αλέξιος,, Σισινης Γεώργιος από Γαστούνης.
ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ. Νοταράς Ιωάννης από Τρίκαλα Κορινθίας, Γιουρουκος Ιωάννης από Κόρινθο, Δανοπουλος Γεωρ8, Κόσκος Δημήτρης από Βοχα Κορινθίας, Παπαδιαμαντοπουλος Ιωάννης, Ζαχιλιτης Χρήστος από Ζάχολη Κορινθίας.
Η εμπεριστατωμένη περιγραφή των ιστορικών γεγονότων και η δράση των αγωνιστών δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το κείμενο λόγω τεχνικών αδυναμιών.