Ο Κώστας Ζώμπος (Επικεφαλής “Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Γαλατσίου”- Δημοτικός Σύμβουλος) γράφει:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον. Η ανάγκη για αλλαγές αφορούν τόσο τη λειτουργία όσο και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.
Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, από το Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο Δημοτικό Σύμβουλο, θα πρέπει να θεωρούν τη συμμετοχή τους στα κοινά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες.
Οφείλουν να προτείνουν λύσεις, να προβάλλουν και να αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της. Mέσω των συλλογικών τους οργάνων θα πρέπει να παρεμβαίνουν και σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ίδια τη χώρα, γιατί οι αποφάσεις σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης έχουν άμεσο αντίκτυπο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Να μετατραπούν από χειροκροτητές ή γκρινιάρηδες σε δυναμικούς διεκδικητές.
Έχοντας ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις και την ορθολογική οικονομική διαχείριση, που αποτελούν τη βάση για την ομαλή λειτουργία ενός σύγχρονού αυτοδιοικητικού οργανισμού, η διαφάνεια καθίσταται σημαντικότερη από ποτέ.
Θα πρέπει να ξεπεραστεί το αυτοδιοικητικό μοντέλο περασμένων ετών, που στήριζε την χρηματοδότηση του δήμου ή της περιφέρειας, καθαρά από το κεντρικό κράτος. Από τη μία η αισθητή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και από την άλλη, οι προϋπολογισμοί που βγαίνουν εκτός της αρχικής τους κατάρτισης, δημιουργεί την ανάγκη να περάσουν οι ΟΤΑ σε ακόμη μεγαλύτερη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, για τη δημιουργία έργων υποδομής, χωρίς να χρειάζεται τα χρήματα για μια πλατεία ή μια ανάπλαση μιας γειτονιάς να δαπανώνται μόνον από τα χρήματα των δημοτών.
Ο δήμαρχος θα πρέπει να βάζει στόχους, να θέτει προτεραιότητες, να αντλεί πόρους από νέες πηγές χρηματοδότησης, να έχει τον πολίτη ικανοποιημένο, αλλά και συμμέτοχο στη λειτουργία της πόλης, να χρησιμοποιεί τη βοήθεια της τεχνολογίας, τόσο για μείωση κόστους, όσο και χρόνου και να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα και οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται συνυπολογίζοντας σε σημαντικό βαθμό τον παράγοντα αυτό και μάλιστα με τρόπο δημιουργικό που θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα για την πόλη.
Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν τοπικά στρατηγικά σχέδια για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με κίνητρα, που θα φέρει μακροχρόνια, έσοδα για το δήμο, αλλά και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους.
Η τοπική ανάπτυξη προϋποθέτει ισχυρούς και αποτελεσματικούς Δήμους. Χρειαζόμαστε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν την τοπική ανάπτυξη σε συνεργασία με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις.
Η ισχυρή Αυτοδιοίκηση όμως, είναι απαραίτητο να συνδυαστεί και με τομές στη διοίκησή της για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς. Με μηχανισμούς απολογισμού και ελέγχου του παραγόμενου έργου.
Ένα σύστημα αποτελεσματικού οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου με στόχο τη διαχείριση κινδύνων, τη συνολική δημοσιονομική πειθαρχία, τη διαφάνεια των αποφάσεων και την κοινωνική λογοδοσία. Ένα πλαίσιο αξιολόγησης και ελέγχου των αποτελεσμάτων της διοικητικής δράσης, το οποίο θα δίνει έμφαση στην παρακολούθηση του προϊόντος και του αποτελέσματος.
Στόχος του κάθε Δημάρχου θα πρέπει να είναι η αύξηση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση και η εισαγωγή ενός νέου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης.
Το πολιτικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικό. Όλη η εξουσία είναι στην κεντρική διοίκηση και στα χέρια λίγων. Οι πολίτες είναι αποκλεισμένοι. Μία σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας, από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καθιέρωση της συμμετοχής των δημοτών στην ιεράρχηση των δημοτικών δράσεων και στη διαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού. Είναι ένα σύστημα που ενδυναμώνει τους πολίτες και κάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο υπεύθυνη και υπόλογη στους πολίτες.