Του Χρήστου Κιούπη
Δημοσιογράφος
Οργιάζουν οι φήμες – η απλή αναλογική
αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές και πλήθος φημών και σεναρίων βλέπουν το φως της κυβέρνησης για την κυβέρνηση που θα προκύψει.
Η φημολογία οργιάζει και το μόνο βέβαιο είναι, ότι το πολωμένο κλίμα λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και των παρακολουθήσεων, δεν ευνοεί ευρύτερες συνθέσεις.
Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, αλλά το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 8+1 επικρατέστερα σενάρια για την κυβέρνηση που ενδεχομένως θα προκύψει από τις κάλπες.
1. Αυτοδυναμία Ν.Δ.: Με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσει η Ν.Δ. να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην κάλπη της απλής αναλογικής. Στις δεύτερες εκλογές θα χρειαστεί ποσοστό 37,5%-38%, ενώ εάν μπει και έβδομο κόμμα στη Βουλή, το όριο ανεβαίνει στο 40%.
2. Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ: Η υπόθεση των παρακολουθήσεων άλλαξε τα δεδομένα και το σενάριο που έως πρόσφατα έδειχνε κυρίαρχο, είναι πλέον σχεδόν απίθανο. Μαξίμου και Χ. Τρικούπη έχουν κόψει τις “γέφυρες”, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά ότι έφτασε στα επίπεδα του 4% λόγω της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου την περίοδο 2012-2015. Από την άλλη βέβαια η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, οπότε όλα είναι ανοικτά.
3. Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ: Το σενάριο αποκλείεται τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Κουμουνδούρου. Η μόνη περίπτωση να συνέβαινε κάτι τέτοιο, ήταν σε ένα ακραίο ενδεχόμενο “θερμού” επεισοδίου με την Τουρκία
4. Προοδευτική διακυβέρνηση: Αφορά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, καθώς το ΚΚΕ δεν θα συμμετείχε, ενώ οι όροι που θέτει ο Γ. Βαρουφάκης δεν τον καθιστούν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο. Βασική προϋπόθεση για να γίνει πράξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κάτι όμως που δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.
5. Κυβέρνηση Ν.Δ. – Ελληνικής Λύσης: Έχει απορριφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι βασική του προτεραιότητα είναι ο μεσαίος και κεντρώος χώρος. Μια τέτοια λύση θα έστελενε λάθος μήνυμα στο εκλογικό ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος.
6. Κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ.: Το σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί μόνον εάν ανεξαρτητοποιηθούν βουλευτές είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από την Ελληνική Λύση. Θεωρείται όμως δύσκολο να γίνει πράξη, καθώς θα επαναφέρει στο προσκήνιο την εποχή της Αποστασίας
7. Κυβέρνηση Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η Ν.Δ. έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο και άρα είναι εκτός ατζέντας, Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, θα έβαζε τέλος και στον διπολισμό που δεν ευνοεί τα δύο κόμματα εξουσίας που θεωρούνται και οι “πυλώνες” του πολιτικού συστήματος,
8. Κυβέρνηση μειοψηφίας: Εάν η κοινοβουλευτική αριθμητική δεν βγαίνει, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει ψήφο ανοχής -πλειοψηφία επί των παρόντων στη Βουλή-, με την απουσία κομμάτων από τη Βουλή για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι ότι μια τέτοια κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να αντέξει στο χρόνο.
Και μετά τι;
Στην περίπτωση κατά την οποία δεν βρεθεί λύση ούτε στις δεύτερες εκλογές, το πολιτικό σύστημα θα βρεθεί σε αδιέξοδο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές που θα γίνουν εντός του καλοκαιριού.