Του Χρήστου Σαντίκου
Επιχειρηματίας – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Γραμματέας Δημ.Το. ΝΔ Γαλατσίου
Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής Νομαρχιακής Βόρειου Τομέα ΝΔ
Μιας και έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες από τον εορτασμό του ενδόξου ΟΧΙ που βροντοφώναξε το έθνος μας, αξίζει να κάνουμε έναν παραλληλισμό των γεγονότων του 1940 και του σήμερα. Η ιστορία είναι σαν ένα βιβλίο όπου η κάθε γενιά γράφει και την σελίδα της. Το ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι το μόνο σίγουρο, το θέμα είναι αν οι σελίδες που γράφονται θα έχουν το ίδιο τέλος ή οι νέες γενιές παραδειγματίζονται από τα λάθη του παρελθόντος και καταφέρνουν να αλλάξουν την πλοκή της.
Ο πρόλογος της σελίδας που γράφεται τώρα είναι ίδιος με την σελίδα που το ημερολόγιο έγραφε 1936 έως και 1940. Τότε ανοίγαμε σιγά σιγά την πόρτα του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ τώρα απλά περιφερόμαστε στην αυλή του Γ´ Παγκοσμίου Πολέμου. Το αν θα ανοίξουμε κι αυτή την φορά την πόρτα του φρενοκομείου είναι κάτι που θα το μάθουμε στο κοντινό μέλλον.
-Ο νέος Χίτλερ είναι άραγε ο Πούτιν;
-Ο νέος Μουσολίνι είναι ο Ερντογάν;
-Το νέο ΟΧΙ θα το πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;Ας το αναλύσουμε με γεγονότα και δεδομένα.
Στο όχι και τόσο μακρινό 1936 έως και 1939 στην γηραιά ήπειρο είχαμε τον Ισπανικό εμφύλιο και τον Σοβιετικό-Φινλανδικό πόλεμο. Τα γεγονότα τότε εν πολλοίς είναι ίδια με τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Και τότε όπως και τώρα ο πόλεμος γίνεται στο έδαφος της Ευρώπης, με σκληρές μάχες, πολλές απώλειες, παρουσία συμμάχων και μισθοφόρων.Η προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία το 1938 μοιάζει με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, ενώ η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας από τον Χίτλερ το 1939 αντικατοπτρίζεται στην εισβολή του Πούτιν στην Γεωργία το 2008.
Το Γ΄ Ράιχ εισέβαλε στην Πολωνία το 1939 με την δικαιολογία ότι οι Πολωνοί καταδίωκαν όσους είχαν γερμανική καταγωγή και ότι η Πολωνία συμμάχησε με την Μ. Βρετανία και τη Γαλλία για να περικυκλώσουν και να διαμελίσουν την Γερμανία. Αντίστοιχα, ο Πούτιν εισέβαλε στην Πολωνία για να ΄΄υπερασπιστεί΄΄ τους ρωσόφωνους και για να κρατήσει μακριά την απειλή του ΝΑΤΟ από τα σύνορα της Ρωσίας διαμελίζοντας την Ουκρανία.
Ο Χίτλερ ως κύριος εκφραστής των επιθέσεων του άξονα παρέδωσε τη σκυτάλη του στον Πούτιν. Αμφότεροι διοικούν το λαό τους ως απόμακροι ολιγάρχες σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σύμμαχοι του Χίτλερ ήταν η αυτοκρατορική Ιαπωνία και η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Υποστηρικτές του Πούτιν σήμερα το ισλαμοφασιστικό Ιράν και ο Τούρκος δικτάτορας Ερντογάν.
Το μακρινό 1940 ο θρασύς Μουσολίνι ψάχνει ένα στρατιωτικό επίτευγμα για να νοιώθει ίσος με τον Χίτλερ. Αντίστοιχα, ο ΄΄κακός γείτονας΄΄ Ερντογάν ψάχνει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ως σανίδα σωτηρίας στο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο που έχει φέρει την Τουρκία. Ο ξεδιάντροπος τορπιλισμός της Έλλης τον Αύγουστο του 1940 μας θυμίζει τον υβριδικό πόλεμο με τους μετανάστες στον Έβρο και τις προκλητικές κινήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων στο Αιγαίο.
Η πολιτική ίσων αποστάσεων και οι διπλωματικές προσπάθειες του 1940 έχουν εξελιχθεί σε ξεκάθαρη συμπαράσταση της χώρας μας προς τον Ουκρανικό λαό, υπέρ του διεθνούς Δικαίου και φυσικά στρατηγικές και αμυντικές συμμαχίες με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, Η.Α.Ε. και Ισραήλ.
Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας αποσιώπησε τον τορπιλισμό της Έλλης για να κερδίσει χρόνο και ξεκίνησε μυστική επιστράτευση μιας και ήξερε ότι ο πόλεμος πλησιάζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα και δίνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι απομονώνεται όσο κρατάει υψηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης. Η σιωπηρή προετοιμασία δεν έχει χώρο σε μια δυνατή χώρα που θέτει κόκκινες γραμμές στα θέματα εθνικής κυριαρχίας και αποκτά αποτρεπτική ισχύ στο πεδίο.
Η προεργασία τότε είχε ξεκινήσει από το 1936 με τα οχυρωματικά έργα και αντίστοιχα στο σήμερα επεκτείναμε τον φράκτη στον Έβρο από το 2020. Τότε αγοράσαμε 2 αντιτορπιλικά από την Αγγλία, καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά και βοηθητικά αεροπλάνα 130 στο σύνολο τους, μέσω εράνου που πραγματοποιήθηκε για την αεροπορία, άρματα μάχης και οχήματα παντός τύπου. Σήμερα, η χώρα μας μοιάζει πιο έτοιμη από ποτέ. Το πολεμικό ναυτικό μας εκσυγχρονίζεται με φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατους, η αεροπορία με F16 Viper, Rafale και F35, ο στρατός ξηράς με θωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Σε απόλυτους αριθμούς η σύγκρουσή μας με τους Ιταλούς ήταν σκέτη παράνοια το 1940. Ουσιαστικά, η αντίπαλός μας χώρα ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό, είχε τέσσερις φορές περισσότερο στράτευμα, πολύ καλύτερα οπλικά συστήματα και φυσικά απόλυτα προετοιμασμένη μιας και το στοιχείο του αιφνιδιασμού ήταν ο νούμερο ένας στόχος τους. Αντίστοιχα, η Τουρκία του σήμερα είναι σχεδόν οχτώ φορές μεγαλύτερη πληθυσμιακά από την χώρα μας, διαθέτει τρεις φορές περισσότερο στράτευμα από εμάς και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ μετά τις Η.Π.Α.
Βέβαια η ποσότητα δεν υπερτερεί ούτε της ποιότητας ούτε και της αποτελεσματικότητας. Το υψηλό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, οι ποιοτικές προσθήκες σε όλα τα όπλα, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και φυσικά η ανδρεία του γένους μας, θα χρειαστούν τρεις Τουρκίες για να βρουν αντίσταση. Όπως τότε, το 1940, μετά το ΟΧΙ και το Έπος της Αλβανίας, η σανίδα σωτηρίας για την φασιστική Ιταλία ήρθε από το Γ΄ Ράιχ για να αλλάξουν οι ισορροπίες δυνάμεων και να γλιτώσει ο Μουσολίνι τον ολοκληρωτικό εξευτελισμό, έτσι και σήμερα, αν ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει το απονενοημένο, θα ακούσει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο ΟΧΙ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ολόκληρο τον ελληνισμό. Καλό θα ήταν λοιπόν, να ζυγίσει τις συμμαχίες του, μιας και θα χρειαστεί να τον σώσουν μετά τον εξευτελισμό που θα βιώσει από την ελληνική ψυχή. Φυσικά, ας μετρήσει καλά τους φίλους και συμμάχους του μιας και η άποψή μου είναι ότι οι λυκοφιλίες που διαθέτει θα τον αφήσουν επί ξύλου κρεμάμενο και θα κατασπαράξουν την τουρκική σάρκα του όταν βρεθεί σε δυσμενή θέση μετά από μια ένοπλη σύγκρουση με την χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει στο DNA της τις μάχες υπέρ βωμών και εστιών.
Είμαστε ένας φιλειρηνικός λαός ο οποίος όμως την ελευθερία του την πουλάει ακριβά από αρχαιοτάτων χρόνων.Όπως το 1940 δεν είχαμε μείνει με σταυρωμένα χέρια και αντισταθήκαμε, έτσι και σήμερα έχοντας ισχυρή κυβέρνηση, θεσμούς και υψηλό φρόνημα, είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας.
Ευχή όλων, η γενιά μας να έχει μελετήσει καλά τις σελίδες της ιστορίας των ετών 1936 έως 1943 και να καταφέρει να αλλάξει την πλοκή της σύγχρονης ιστορίας και να μην ζήσουμε έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν χρειαστεί όμως, είμαι σίγουρος ότι και στις μέρες μας, όπως και τον Οκτώβριο του 1940, η αισιοδοξία και η αποφασιστικότητα θα είναι έκδηλη στο πρόσωπο κάθε ενός από εμάς που θα υπερασπιστούμε την πατρίδας μας.