Της Βασιλικής Ι. Παπακίτσου
Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, MSc
University of Central Lancashire-UK
www.yourpsychotherapy.net
693 7972267, 213 0305437
Η διερεύνηση των συμπεριφορών που ευοδώνουν τις συντροφικές σχέσεις οδηγεί στο συμπέρασμα πως άτομα που είναι άνετα, θετικά, που χαμογελούν, έχουν καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους, αυτοπεποίθηση, με δεξιότητες θετικής διεκδικητικής συμπεριφοράς, με επικοινωνιακές, λεκτικές και μη λεκτικές δεξιότητες, και χωρίς στοιχεία κοινωνικού άγχους, γνωρίζουν καλύτερα τη διαδικασία των ραντεβού και είναι αποτελεσματικότερα στις σχέσεις τους.
Στοιχεία προσωπικότητας όπως η κοινωνικότητα, η γοητεία, η αποδοχή, η ενσυναίσθηση, και η καλή ποιότητα φιλικών σχέσεων, βοηθούν στην έναρξη της διαφυλικής σχέσης. Προκειμένου να ξεκινήσει μία σχέση, το ένα άτομο εκπέμπει σήματα ενδιαφέροντος προς το άλλο και στη συνέχεια παρατηρώντας τις αντιδράσεις του, συμπεριφέρεται ανάλογα. Με βάση τις περισσότερες μελέτες, η βλεμματική επαφή έχει καταλυτικό ρόλο στην έναρξη της σχέσης.
Ένας άλλος παράγοντας που αφορά στις ερωτικές σχέσεις είναι ότι περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά των φιλικών σχέσεων, που χαρακτηρίζονται όμως, και από ακαταμάχητη έλξη και ανάγκη για αποκλειστικότητα.
Επίσης, όταν αξιοποιούνται θετικά οι εκφράσεις του προσώπου, η φωνή, το βλέμμα, η σωματική εγγύτητα, το αληθινό ενδιαφέρον για το άλλο άτομο, η προσήλωση στο συνομιλητή, με σκοπό να τον/την γνωρίσει καλύτερα, με πρόθεση να ανοιχτεί και το ίδιο, μέσα από το διάλογο, με αποδοχή, χωρίς να διακόπτει, με το να κάνει φιλοφρονήσεις, με επικοινωνιακή διάθεση, ξεκινούν και συντηρούνται οι συντροφικές σχέσεις.
Όταν εντοπίζονται προβλήματα, όχι μόνο στη σύναψη αλλά και στη συντήρηση των συντροφικών σχέσεων, παρατηρείται έντονη ψυχική δυσφορία στο άτομο, που καθιστά αναγκαία την άμεση αντιμετώπισή τους. Προκύπτουν, είτε λόγω προσωπικών χαρακτηριστικών τους, είτε λόγω έντονου κοινωνικού άγχους, είτε λόγω ελλειμμάτων στις κοινωνικές δεξιότητες. Για το λόγο αυτό έχουν σχεδιαστεί διάφορα θεραπευτικά προγράμματα.
Αρχικά, ο McGovern και οι συνεργάτες του (1975), τόνισαν τη χρησιμότητα της εκμάθησης δεξιοτήτων. Είναι σημαντικό να μάθεις να ακούς το συνομιλητή σου, να εκφράζεις με αυτοπεποίθηση τα συναισθήματά σου, να συμμετέχεις με λεκτικούς και εξωλεκτικούς τρόπους σε μία συζήτηση, να αξιοποιείς τη θετική διεκδικητική συμπεριφορά, να ασχολείσαι με τη βελτίωση της εξωτερικής σου εμφάνισης, με μέτρο, να εξασκείσαι στο σχεδιασμό των ραντεβού. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω της συμπεριφορικής πρόβας, της μίμησης, και της ανατροφοδότησης της συμπεριφοράς.
Οι Rehm και Marston (1968), για τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων αναφέρθηκαν στην έννοια της αυτορρύθμισης του ατόμου, μέσω της εσωτερικής τους ενεργοποίησης, αναζήτησης και αυτογνωσίας. Η χρήση της ομαδικής θεραπείας με «εξάσκηση σε ραντεβού», χωρίς την παρουσία θεραπευτή, έδωσε θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με τον Christensen & συνεργάτες (1975).
Τόσο οι ατομικές όσο και ομαδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις στοχεύουν στην εκπαίδευση σε κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του ατόμου, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του στην επαφή με άτομα του αντίθετου φύλου.
Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να ενισχύσετε τον εαυτό σας, να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και τη σχέση σας με τους άλλους, να έρθετε σε επαφή με τον «αληθινό» σας εαυτό και τα θέλω του, ώστε να οδηγηθείτε στην αλλαγή που επιθυμείτε.