Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον τελευταίο καιρό, έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις, από γονείς που θέλουν να μάθουν πληροφορίες για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι ‘Blue Whale Challenge’, το οποίο έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Οι γονείς θέλουν να μάθουν πως μπορούν να συμβουλέψουν τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (ΙΤΕ) εξέδωσε ανακοίνωση που εξηγεί τις φάσεις του παιχνιδιού και προειδοποιεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να προλάβουμε το κακό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαδικτυακές ομάδες προσεγγίζουν παιδιά στην εφηβεία, αναθέτοντάς τους επικίνδυνες αποστολές και εγχειρήματα που μπορεί να προβούν μοιραία για την ζωή τους. Ακόμα κι αν κάποιος παίχτης θελήσει να αποχωρήσει από το λεγόμενο παιχνίδι, τότε ο διαχειριστής με απειλές προσπαθεί να τον κρατήσει στο ‘παιχνίδι’. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, συστήνει στους γονείς να είναι προσεκτικοί, να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους, να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και να τα ενημερώσουν για το πόσο επικίνδυνα είναι τέτοιου είδους παιχνίδια.
Σας παραθέτουμε παρακάτω 10 συμβουλές από τον δόκτορα Γεώργιο Α. Νάκο, ψυχολόγο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να προλάβετε το κακό:
1.Σωστή ενημέρωση και εξακρίβωση της όποιας πληροφορίας, καθώς ό,τι διαβάζουμε ή βλέπουμε στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε η αλήθεια.
2.Ανάπτυξη ποιοτικής επικοινωνίας με το παιδί, διότι δεν επαρκεί μόνο να το ρωτάμε πως τα πήγε στο σχολείο.
3.Χρειάζεται να δείχνουμε ενδιαφέρον για τη ζωή του και να έχουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία σε οτιδήποτε ακούσουν.
4.Τα παιδιά όπως δεν μιλούν σε αγνώστους στο δρόμο, δεν θα πρέπει να μιλούν και με αγνώστους στο Διαδίκτυο.
5.Πρέπει οτιδήποτε τους συμβεί να αισθάνονται άνετα να μας το πουν και όχι να φοβούνται ή να ντρέπονται να μας μιλήσουν.
6.Καλό είναι να μιλήσουμε στο παιδί για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
7.Να γνωρίζει για τους διαδικτυακούς κινδύνους που ελλοχεύουν και να είναι ενήμερο για οποιοδήποτε φαινόμενο μπορεί να το αφορά.
8.Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην διαγράφουν συνομιλίες.
9.Εάν κάποιος άγνωστος μας παρενοχλεί, τον μπλοκάρουμε και τις αποδείξεις τις αποθηκεύουμε.
10.Με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει κάνουμε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του Cyber Alert τηλεφωνικά 11188 ή στέλνοντας email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr .
Εάν κάποιος γονέας, καταλάβει ότι το παιδί του πρόκειται να συμμετάσχει στο παιχνίδι ‘ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ’ ή σε παρόμοια δραστηριότητα, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:
- Τηλεφωνικά στο 11188
- Στέλνοντας μήνυμα στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα CYBERKID
- Μέσω twitter: @CyberAlertGR