Του Οικονόμου Ιωάννη
Διοικητικός Υπάλληλος ΕΦΚΑ (π. ΙΚΑ)
Γενικός Γραμματέας ΠΟΑΕΑ (Παράρτημα Βορειοανατολικής Αττικής)
Πτυχιούχος Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Ε.Α.Π.
«Των Ελλήνων οι Κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία…».
Οι στίχοι του Διονύση Σαββόπουλου δίνουν το στίγμα της αρχέγονης τάσης των Ελλήνων να οργανώνονται σε μικρές ή μεγάλες ομάδες με γεωγραφικά κυρίως κριτήρια.
Από την τάση αυτή, δεν θα μπορούσε – ορθώς – να εξαιρεθεί η πόλη μας, ως μικρογραφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Στο Γαλάτσι τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνται δεκάδες σύλλογοι και πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία. Μετά την καταστροφική τριετία της πανδημίας, οι σύλλογοι και τα σωματεία αυτά συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα με εξαιρετική επιτυχία, χάρη κυρίως στο πνεύμα εθελοντισμού των μελών τους και την ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικοποίηση και συμμετοχή.
Μόνο στο Γαλάτσι, υπάρχουν δεκαοκτώ σύλλογοι με επίκεντρο τη Νάξο, το πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων. Λογικό, μια και πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης κατάγεται από εκεί.
Αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν το δικό τους αστέρι στο πολιτιστικό γαλαξία του δήμου μας. Πελοπόννησος, Κρήτη, Θεσσαλία, Επτάνησα, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Λέσβος, κ.α., εκπροσωπούνται επάξια από ανθρώπους με μεράκι και όρεξη για συμμετοχή στην παραγωγή «ψυχικής τροφής» που τόσο ανάγκη έχει ο άνθρωπος για να μπορεί να αντέχει στην πίεση της καθημερινότητας και των (εξοντωτικών πολλές φορές), ρυθμών της σύγχρονής κοινωνίας.
Το παζλ συμπληρώνεται από αθλητικά σωματεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως π.χ. οι σχολές χορού, με σημαντική συμβολή στην ανάδειξη ταλέντων και στην αποτροπή των νέων από επιβλαβείς συνήθειες και πρακτικές, αλλά και από συλλόγους διατήρησης της Ιστορικής μας μνήμης και της λαϊκής μας παράδοσης, καθώς και από σωματείο με σημαντική δράση και προσφορά στην ανάδειξη φυσιολατρικών πρακτικών.
Σε όλα αυτά, η δημοτική αρχή με μπροστάρη τον δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρκόπουλο και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του, σε ό,τι αφορά τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, δεν είναι αμέτοχη. Συμμετέχει ενεργά, είτε με παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε σωματεία και Συλλόγους θέτοντας υπό την αιγίδα της αρκετές από τις εκδηλώσεις, είτε με τη διάθεση κατάλληλου εξοπλισμού και χώρων για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Επίσης, η διοργάνωση του καλοκαιρινού φεστιβάλ, στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Άλσους Βεΐκου, είναι πια ένας εδραιωμένος θεσμός. Θέατρο, συναυλίες, εκδηλώσεις, ομιλίες, πάντα στην καλοκαιρινή (και όχι μόνο) ημερήσια διάταξη.
Τηρουμένων των αναλογιών και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες ενός δήμου σαν το Γαλάτσι, θεωρώ πως βρισκόμαστε αρκετά ψηλά στο διαδημοτικό πολιτιστικό – αθλητικό χρηματιστήριο. Μπορούμε και ψηλότερα.
Ο δήμος Γαλατσίου, έχοντας τη διαχείριση ενός από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου του λεκανοπεδίου, καθώς και ενός Ολυμπιακού ακινήτου (ΠΑΛΑΙ), θεωρώ πως είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο, όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάδειξη και την προβολή πολιτιστικών δράσεων. Να μην ξεχνάμε και το «καμίνι» στο οποίο πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων (εκθέσεις, ομιλίες κλπ).
Ασφαλώς δεν λείπουν τα προβλήματα.
Η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πολύ σημαντική υπόθεση και εμπεριέχει μεγάλη ευθύνη. Οι σύλλογοι και τα σωματεία, σε αυτή τους την προσπάθεια αντιμετωπίζουν λειτουργικές δυσκολίες, άλλοι σε μικρό, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό.
Υπάρχουν σύλλογοι που δεν έχουν στέγη για τα γραφεία τους και για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων τους. Όσοι έχουν χώρους (ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους), αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συντήρησή τους (υψηλός ΕΝΦΙΑ, υψηλά ενοίκια), βασιζόμενοι αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών.
Επίσης, η συντήρηση παραδοσιακών στολών, μουσικών οργάνων και αντικειμένων, καθώς και η εξεύρεση προσωπικού για πραγματοποίηση μαθημάτων, όπως π,χ, ζωγραφικής, μουσικής και άλλων λαϊκών τεχνών, είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση. Ο δήμαρχος, με την ευαισθησία που τον χαρακτηρίζει στα ανθρωπιστικά και πολιτιστικά θέματα (το έχει αποδείξει επανειλημμένα), καλείται να σταθεί και πάλι αρωγός των προσπαθειών.
Μερικές ιδέες – προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, θα ήταν η συστέγαση των αδύναμων συλλόγων στους χώρους του «ΠΑΛΑΙ» στο βαθμό που αυτή θα ήταν υλοποιήσιμη.
Η εξεύρεση χορηγιών, με αντάλλαγμα τη διαφήμιση των χορηγών, καθώς και η αναζήτηση πόρων από κοινοτικά και κρατικά κονδύλια για τον πολιτισμό, τα οποία διαχειρίζεται η εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, θα ήταν μεγάλη ώθηση για τον πολιτιστικό χάρτη του δήμου.
Και βέβαια, για να μην ξεχνάμε και τον ανθρώπινο παράγοντα, η πλήρης αξιοποίηση καταξιωμένων νέων ανθρώπων της τέχνης, της μουσικής και του πολιτισμού, που ζουν στο Γαλάτσι και είναι γεμάτοι όρεξη για προσφορά στα κοινωνικο-πολιτιστικά δρώμενα, πριν υπακούσουν στις «σειρήνες» της ξενιτιάς ή άλλων ημεδαπών φορέων.