Το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2017, η Νάξος επιχείρησε να ξεπεράσει το παλιό ρεκόρ τηγανισμένης πατάτας και τα κατάφερε. Το τηγάνισμα πατάτας για ρεκόρ Γκίνες έγινε στα πλαίσια του 8ου φεστιβάλ Πατάτας, το οποίο διοργανώθηκε στην Αγία Άννα Νάξου στη θέση Κάπαρες.
Περίπου 600 κιλά Ναξιώτικης πατάτας καθαρίστηκαν από εθελοντές και στη συνέχεια τηγανίστηκαν έως το βράδυ σε 22 μεγάλα καζάνια υπό την επίβλεψη του σεφ Στέλιου Κορρέ. Κάθε εθελοντής που συμμετείχε στο καθάρισμα, ανέλαβε να καθαρίσει 70 κιλά πατάτας. Οι τηγανισμένες πατάτες, ζυγίζονταν σταδιακά σε ηλεκτρονική ζυγαριά μέχρι να φθάσει στα 554 κιλά, προκειμένου να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ Γκίνες. Στη συνέχεια, οι τηγανισμένες πατάτες σερβιρίστηκαν στο πλήθος κόσμου που περίμενε υπομονετικά.
Για να γραφτεί το όνομα κάποιου στο βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες. Ειδικότερα, οι πατάτες έπρεπε να καθαριστούν και να κοπούν με συγκεκριμένο τρόπο, να τηγανιστούν, να ζυγιστούν, να σερβιριστούν σε ένα σκεύος και να μοιραστούν στον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί. Πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για τα παραπάνω, με φωτογραφίες, βίντεο, υπεύθυνες δηλώσεις καθώς επίσης και δήλωση ενός επόπτη δημόσιας υγείας.
Η προσπάθεια έγινε με ευθύνη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που σκοπό έχουν να διαφημίσουν τα προϊόντα του νησιού τους και ακόμα περισσότερο την πατάτα τους που έγινε γνωστή παγκοσμίως, για την ποιότητα και την γεύση της.
Η ναξιώτικη πατάτα είναι από τα πιο φημισμένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αποτελεί πιστοποιημένο προϊόν (ΠΟΠ, ΠΓΕ) . Η καλλιέργεια πατάτας ξεκίνησε στη Νάξο το 19ο αιώνα και τη δεκαετία του 1950 η Νάξος έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατόσπορου της Ελλάδας. Σήμερα, η παραγωγή πατάτας εκτιμάται σε 8εκατομμύρια κιλά ετησίως, μια ποσότητα που μπορεί να επεκταθεί αφού οι παράγωγοι διαθέτουν τις πιο συγχρόνους μεθόδους εκσυγχρονισμού της συλλογής των πατατών και συσκευασίας.
Η Σποροπαραγωγική Επιχείρηση της Ε.Α.Σ. Νάξου διαθέτει ειδικά, επιλεγμένα και ελεγμένα αγροτεμάχια τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή πιστοποιημένου πατατόσπορου. Τους θερινούς μήνες συγκεντρώνει, συσκευάζει και πιστοποιεί τον πατατόσπορο και μετά από προβλάστηση, τον διαθέτει σε παραγωγούς.
Στη Νάξο η πατάτα σερβίρεται βραστή, γεμιστή, στη σούβλα και σε σουφλέ. Το ετήσιο φεστιβάλ αποτελεί θεσμό και οι επισκέπτες απολαμβάνουν και δοκιμάζουν διάφορες εκτελέσεις του λαχανικού από την παραδοσιακή ναξιώτικη πατατοσαλάτα έως πιάτα γκουρμέ.
Το 8ο φεστιβάλ παρουσίασαν, οι δημοσιογράφοι, Χρήστος Νέζος και Μπάγια Αντωνοπούλου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Το γεγονός κατέγραψαν τηλεοπτικά δίκτυα όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και απ’ όλο τον κόσμο. Η φήμη της πατάτας Νάξου έγινε γνωστή σε περισσότερα μέρη του κόσμου. Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε η εταιρεία Twin Oaks Farms με 454,95 κιλά, στην πόλη Eagle της πολιτείας Αϊντάχο στην Αμερική.
