H Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου (Οικονομολόγος ΜΒΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, Επικεφαλής Συνεδριακού Τουρισμού) γράφει:
Λίγο πριν την τελευταία της πνοή η Κυβέρνηση κάνει κινήσεις επικίνδυνες, σπασμωδικές, χωρίς προετοιμασία και σχεδιασμό. Βασίζεται για ακόμα μία φορά σε επικοινωνιακά τρικ ελπίζοντας να σωθεί από την καταβαράθρωση, μη υπολογίζοντας το κόστος για τους πολίτες και την πατρίδα μας.
Σε μία Ελλάδα όπου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δραγασάκης, διαπιστώνει ότι η κρίση πέρασε και ανάσαναν τα νοικοκυριά, αποφάσισε να τα αφήσει απροστάτευτα με την οριστική κατάργηση του νόμου Κατσέλη στο τέλος του χρόνου, ενώ σύντομα θα εκπλειστηριάζεται και η πρώτη κατοικία. Αυτά συνέβησαν μετά από υπερήφανη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τρόικα. Η υποκρισία της Κυβέρνησης είναι καταφανής, αφού από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», πέρασε σε δεκάδες πλειστηριασμούς ημερησίως, καθώς και στην οριστική κατάργηση της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Την ίδια στιγμή που η πραγματική οικονομία στενάζει και αρκετοί συμπολίτες μας θα μείνουν άστεγοι, γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλομανίας του πρώην Υπ. Εξωτερικών που δίνει συνεντεύξεις και εκφωνεί ομιλίες παραπονούμενος για την επιλογή του Πρωθυπουργού να κρατήσει τον κ. Καμμένο αντί για εκείνον. Συγχρόνως, δεν δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του σαν να έχει κάτι να κρύψει ή να φοβηθεί. Και οι μηνύσεις παίρνουν και δίνουν…
Κι ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας σπεύδει να κλείσει συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο για τα εκκλησιαστικά θέματα. Βέβαια και ο Αρχιεπίσκοπος μετά τις αντιδράσεις των κληρικών σταμάτησε να μιλά για συμφωνία, αλλά για «πρόθεση συμφωνίας», την οποία θέτει υπό την αίρεσηνα γίνει δεκτή από τους ιερείς. Ο Πρωθυπουργός χαρούμενος ανακοίνωσε ότι μετά από αυτή την μεγάλη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπάλλήλων.Η Κυβέρνηση υποτιμά την νοημοσύνη μας. Η αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών δεν επιφέρει τη δυνατότητα στο κράτος νέωνπροσλήψεων, παρά την ξαφνική ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι τώρα μπορεί να προσλάβει στο δημόσιο 10.000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ την ίδια ώρα έχει γονατίσει το σύνολο των Ελλήνων στους φόρους, οπότε πώς θα πληρώνει τους κληρικούς;
Τέλος, στο ζοφερό τοπίο που ζούμε, η κυβέρνηση επιχειρεί να δραπετεύσει χρησιμοποιώντας το Σύνταγμα ως εργαλείο αποπροσανατολισμού. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα αδιέξοδα στα οποία έχουν φτάσει χρησιμοποιώντας τη συνταγματική αναθεώρηση. Προτάσεις ατάκτως ερριμένες, ατελέσφορες, όπως επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες επί ένα εξάμηνο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Προτάσεις θεσμικά διαλυτικές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία. Συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται, αλλά γενναία, προκειμένου να έχουμε γνήσιο εκσυγχρονισμό του Συντάγματος.