ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΕΔΟ ΑΛΚΥΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΙΓΟΣΘΕΝΩΝ &
ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΟΚΚΟΥ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ / ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑΣ
Μετά από καταγγελίες κατοίκων, κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης πραγματοποίησε αυτοψίες τόσο στο οικόπεδο Αλκυόνης και Αιγοσθενών, το οποίο πρόσφατα αγόρασε ο δήμος και προορίζεται για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και στον Λόφο Κόκκου, σε δασική αναδασωτέα έκταση πίσω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο της οδού Δρυοπίδος.
Και στις 2 περιπτώσεις, διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει εναπόθεση ακατάλληλων και επικίνδυνων ασφαλτικών υλικών τα οποία έχουν προέλθει από το φρεζάρισμα της ασφάλτου των δρόμων του δήμου μας, το οποίο γίνεται στα πλαίσια της εργολαβίας «Ανακατασκευή οδοστρωμάτων τοπικών οδών», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.
Στο μεν οικόπεδο Αλκυόνης και Αιγοσθενών, μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο κ.Μαρκόπουλο μας ενημέρωσε ότι με εντολή της δημοτικής αρχής το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε για να διαμορφωθεί το οικόπεδο και να καλυφθούν οι τρύπες από παλιότερες εκσκαφές.
Στη δε δασική-αναδασωτέα περιοχή στον λόφο Κόκκου, διαπιστώσαμε ότι μηχάνημα του Δήμου έκανε διάστρωση του υλικού πάνω σε παλιότερα διανοιγμένο χωματόδρομο και μετά από επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, μας έγινε γνωστό ότι με εντολή του κ. Δημάρχου διαμορφώνεται με αυτό το υλικό παρακαμπτήρια οδός (!) διότι στρίβουν παράνομα πολλά αυτοκίνητα, στο φανάρι που είναι μόνο για τα φορτηγά του Μετρό και παρακάμπτουν το κέντρο της πόλης μέσω των οδών Δρυοπίδος και Μυκόνου δημιουργώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα προϊόντα απόξεσης ασφαλτοταπήτων είναι μείγματα που περιέχουν λιθανθρακόπισσα και είναι επικίνδυνα απόβλητα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.[1] Για την διάθεση/απόθεσή τους ελεύθερα στο περιβάλλον σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία απαιτείται η υποβολή και έγκριση σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).
Από τις παραπάνω ενέργειες της Δημοτικής Αρχής γεννιούνται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα καίρια ερωτήματα:
- Υπάρχουν για τις παραπάνω ενέργειες εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε); Ειδικά που μιλάμε για εκτάσεις δίπλα σε σχολεία και στις 2 περιπτώσεις!
- Γιατί δεν υπάρχει κατάλληλη περίφραξη στο οικόπεδο Αλκυόνης και Αιγοσθενών;
- Γιατί στις εργασίες στο οικόπεδο Αλκυόνης και Αιγοσθενών δεν χρησιμοποιεί ο Δήμος απλό αμμοχάλικο αντί για επικίνδυνο υλικό;
- Υπάρχει άδεια Δασαρχείου για τις εργασίες στη δασική – αναδασωτέα περιοχή;
- Με ποια εγκεκριμένη τεχνική μελέτη εκτελούνται εργασίες οδοποιίας εκεί;
- Με ποια εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη αποφάσισε ο κ. Μαρκόπουλος να ιδρύσει «παρακαμπτήρια οδό» και μάλιστα στην δασική- αναδασωτέα περιοχή Λόφου Κόκκου;
- Γιατί η Αττικό Μετρό δεν έχει την κατάλληλη σήμανση της εργοταξιακής οδού μετά το φανάρι αναστροφής;
- Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να χρησιμοποιήσει τα ακατάλληλα και επικίνδυνα αυτά υλικά, ευνοεί με οποιοδήποτε τρόπο τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο «Ανακατασκευή οδοστρωμάτων τοπικών οδών»; Η χρήση με αυτόν τον τρόπο της φρεζαρισμένης ασφάλτου, είναι σύμφωνη με την σύμβαση που έχει συνάψει ο δήμος Γαλατσίου με τον εργολάβο;
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεσμευόμαστε να επιμείνουμε για να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις από την δημοτική αρχή για αυτές τις ενέργειες και να διερευνηθούν όλες οι προεκτάσεις στο θέμα αυτό. Καλούμε τον λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση για το σοβαρό αυτό ζήτημα που αφορά τόσο την υγεία του όσο και την υπεράσπιση της ευρύτερης δασικής αναδασωτέας περιοχής.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γρηγόρης Χαραλαμπίδης
Τάσος Οικονόμου
Μάνθος Ιμπριάλος
[1] ΚΥΑ Η.Π.13588/725/2006 (ΦΕΚ383Β/28-3-2006)