Ο Γιάννης Βουδούρης (Πολιτικός Μηχανικός τ.ε., Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Κώστα Ζώμπου «Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!») γράφει:
Έχει πλάκα να εντοπίζεις την υποκρισία την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ. Έχει μεγαλύτερη πλάκα, ενώ είσαι ασυνείδητος όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, εκείνη τη μέρα να λες κάτι βαθυστόχαστα γλυκανάλατα τύπου «πρέπει όλοι να γίνουμε ευσυνείδητοι πολίτες…». Ξέρουμε όλοι πως, για να φτιάξεις ομελέτα, πρέπει να σπάσεις αυγά. Οι πράξεις είναι αυτές που μας χαρακτηρίζουν πραγματικά και όχι οι συγκινητικές δηλώσεις της μιας ημέρας.
Στο Γαλάτσι το πρόβλημα είναι στα όρια του τραγικού. Δεν μας φτάνει που ο σχεδιασμός των πεζοδρομίων είναι λάθος, παρκάρουμε και εμείς πάνω στα στενά πεζοδρόμια από ποδήλατα, μηχανάκια μέχρι και βάρκα. Το άλλο δε, για να ομορφύνουμε το πεζοδρόμιο έξω από το παραθύρι μας, βάζουμε και μια ζαρντινιέρα μες τη μέση, ώστε να μην μπορεί να περάσει, όχι ΑΜΕΑ και καρότσι μητέρας ή λαϊκής, ούτε πεζός. Γιατί πρέπει να κάνει ζικζακ ανάμεσα στον ξερό κορμό του δένδρου, στις ταμπέλες του δήμου, τα μηχανάκια, τα αυτοκίνητα αλλά και τη ζαρντινιέρα.
Στα μεγάλα εμπορικά πεζοδρόμια, όποιος μπορεί, χωρίς καμία έγκριση, κλείνει το πεζοδρόμιο αφήνοντας δύο πλάκες πεζοδρομίου που όχι αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά ούτε «κουνούπι» δεν περνάει. Τοποθετεί και τις ζαρντινιέρες του, κάνει και την περίφραξή του και όλα αυτά με την ανοχή τη δική μας και του Δήμου.
Αν ένας πραγματικά ευσυνείδητος δημότης μπει στη διαδικασία να κάνει το λογικό, θα έρθει αντιμέτωπος με τη κάθε υπηρεσία να αποποιείται των ευθυνών της και στη πραγματικότητα να τον εμπαίζει. Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος λέει ότι φταίει η πολεοδομία, η πολεοδομία ότι είναι αρμοδιότητα του Δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας. Η Δημοτική Αστυνομία στο Γαλάτσι έχει καταργηθεί από τη σημερινή δημοτική αρχή, έτσι πάει στην Αστυνομία. Η Αστυνομία ενημερώνει ότι αρμόδιος είναι ο Δήμος και φτου απ’ την αρχή. Και όλο αυτό δημιουργεί έναν «πανέμορφο» φαύλο κύκλο χωρίς αποτέλεσμα.
Ο πολίτης, δεν έχει την υποχρέωση να γνωρίζει τη νομοθεσία για να δει, πού τελικά πρέπει να απευθυνθεί και ποιος φταίει.Αυτός που οφείλει να προστατέψει το πολίτη και το δημόσιο χώρο είναι ο Δήμος. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία αδειοδότησης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και οφείλει να έχει κανονισμό κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Ένα κανονισμό που να ρυθμίζει όλα τα παραπάνω θέματα, να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και να γνωρίζουν, πολίτες και καταστηματάρχες, τα δικαιώματά τους. Όπως έχει ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Χαλανδρίου και άλλοι όμοροι Δήμοι.
Οφείλουμε στους συνανθρώπους μας, τον εαυτό μας και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, να νοιαστούμε για όλα αυτά. Οφείλουμε να δώσουμε σημασία στον «αθόρυβο ρατσισμό» που βιώνουν τα ΑΜΕΑ στη καθημερινότητά τους. Οφείλουμε να σταματήσουμε να ήμαστε «παρτάκιδες» και να ευαισθητοποιούμαστε πραγματικά και καθημερινά. Όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ.