“Νόμος του κράτους η απλή αναλογική
στην αυτοδιοίκηση εντός του 2017″
Στον Χρήστο Κιούπη
“Τρομακτικά πλειοψηφικό” χαρακτηρίζει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για την ανάδειξη των Αιρετών στην αυτοδιοίκηση ο Γ.Γ. Του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης με συνέντευξη του στην εφημερίδα Γραμμή.
«Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση θα γίνει νόμος του κράτους εντός του 2017», τονίζει ο κ. Πουλάκης και χαρακτηρίζει αστείο το επιχείρημα της ΚΕΔΕ ότι με το νέο νόμο θα υπάρχει διάλυση και ακυβερνησία στους δήμους.
Παράλληλα, αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δηλώσει ότι ως πρωθυπουργός θα καταργήσει το νόμο, λέγοντας ότι ξεκίνησε πολύ νωρίς και θα.. καεί στην προπόνηση.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή;
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της κυβέρνησης. Η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη πρώτα απ’ όλα από την ενίσχυση της δημοκρατίας και τη συμμετοχή των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε και άλλες προτάσεις, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που από την πρώτη Κυριακή δίνει στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις ακριβώς το ποσοστό που έχουν πάρει. Το σύστημα που υπάρχει σήμερα για την ανάδειξη των αιρετών στην αυτοδιοίκηση, είναι τρομακτικά πλειοψηφικό. Ένας συνδυασμός για παράδειγμα που παίρνει 25% την πρώτη Κυριακή των εκλογών και αναδεικνύεται δημοτική αρχή, καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών. Αυτό σημαίνει ότι παραχαράσσεται η λαϊκή εντολή, καθώς δίνεται ένα τρομακτικό μπόνους στον δήμαρχο και την παράταξή του. Έτσι διαχειρίζεται τα τοπικά θέματα στη βάση του δικού του προγράμματος και κανενός άλλου. Με βάση το νόμο που προωθούμε, την πρώτη Κυριακή γίνεται η απεικόνιση του εκλογικού αποτελέσματος. Στο Γαλάτσι για παράδειγμα, εάν μια δημοτική παράταξη πάρει το 10% του εκλογικού σώματος, θα πάρει και το 10% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Τη δεύτερη Κυριακή, εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία του 50%+1, η μάχη θα δίνεται ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών για να εκλεγεί ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες θα καλούνται να εκλέξουν στο β’ γύρο αυτόν που κρίνουν ότι έχει τη δυνατότητα της σύνθεσης και της διαχείρισης.
Σε τι φάση βρίσκεται τώρα το νομοσχέδιο και πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή;
Έχουμε ξεκινήσει το διάλογο από τον Ιούνιο του 2016, ο οποίος ολοκληρώθηκε, καθώς η αρμόδια επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της. Εμείς, ωστόσο, συνεχίζουμε ένα δεύτερο επίπεδο διαλόγου. Θέλω να σας πω ότι έχω πάει σε 20 επαρχιακές πόλεις, όπου και αναπτύσσω τις προτάσεις της Επιτροπής και γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος. Θα μαζέψουμε και θα συνθέσουμε τις προτάσεις που μας έχουν γίνει και θα τις θέσουμε υπόψη των φορέων, των κομμάτων και των εργαζομένων. Φιλοδοξία μας είναι το νομοσχέδιο να γίνει εντός του 2017 νόμος του Κράτους.
Η εφαρμογή του νόμου από τις εκλογές του 2019 απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών ή απλή πλειοψηφία των 151 στη Βουλή;
Ο νέος νόμος για να εφαρμοστεί από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή από 151 βουλευτές. Στόχος μας είναι μέσω της απλής αναλογικής να διαπαιδαγωγήσουμε και τους δημότες και τους αιρετούς στην έννοια της ευθύνης πάνω στα τοπικά θέματα.
Ποια είναι η απάντηση στην ΚΕΔΕ που υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο θα επέλθει ακυβερνησία και διάλυση στους δήμους;
Αυτό το επιχείρημα είναι τουλάχιστον αστείο. Από το 2012 η χώρα μας έχει συμμαχικές κυβερνήσεις. Από τη στιγμή λοιπόν που έχουμε συμμαχικές κυβερνήσεις σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου δεν υπήρχε αυτοδυναμία, δε μπορώ να δεχτώ ως επιχείρημα ότι για να φτιαχτεί μια πλατεία σε πόλη περιοχή 1.000 κατοίκων, θα πρέπει να υπάρχει μια τρομακτική πλειοψηφία του 60%.
Υπάρχει αντίλογος στην άποψη ότι με το νέο νόμο η ανάδειξη των αντιδημάρχων θα είναι προϊόν συναλλαγής και συμφωνίας κάτω από το τραπέζι;
Και τώρα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για συμφωνίες όπως αυτές που περιγράφετε, σε ένα αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο σχετικά με το ποιοι θα γίνουν αντιδήμαρχοι. Από τη στιγμή όμως που θα υπάρχει σύνθεση στα προγράμματα, μπορούν να βρεθούν αυτοί που είναι οι ικανότεροι για τις αντιδημαρχίες, οι οποίοι δεν προέρχονται πάντα από την παράταξη η οποία διοικεί.
Πώς κρίνετε τη στάση του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος υποστηρίζει ότι όταν γίνει πρωθυπουργός θα καταργήσει το συγκεκριμένο νόμο;
Ο κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται εδώ και ένα χρόνο εκλογές. Η κυβέρνηση της Αριστεράς όμως προσπαθεί μέσα σε δύσκολες συνθήκες να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Όταν το πετύχουμε και τα διορθώσουμε, η κοινωνία θα επιβραβεύσει αυτή την κυβέρνηση. Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε πολύ νωρίς την προπόνηση και θα.. καεί.