Του Χάρη Οικονόμου
Πολιτικός Μηχανικός MSc
Η Ανακύκλωση είναι δείγμα κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής συνείδησης. Είναι μια πράξη ευθύνης για όλους μας. Πρόκειται για μια απλή και εύκολη διαδικασία, αρκεί να ξεχωρίσουμε από τα σπίτι μας τα υλικά συσκευασίας και να τα τοποθετήσουμε στους Μπλε Κάδους.
Η ανακύκλωση έχει περάσει στην συνείδηση των περισσοτέρων συμπολιτών μας ως μια θετική μέθοδος για την διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορά άμεσα. Όλοι μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε στην λύση του προβλήματος προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας αλλά και να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον. Σκεφτείτε ότι χωρίς την ανακύκλωση υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον, εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι της γης με οδυνηρές συνέπειες για τις επόμενες γενιές και επιβαρύνονται οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α).
Τα σκουπίδια είναι πρώτη ύλη και σε μεγάλο ποσοστό αποτελούν “θησαυρό” τόσο για την οικονομία όσο και για το ίδιο το περιβάλλον. Συμμετέχοντας όλοι ενεργά στην ανακύκλωση, όχι μόνο εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες, αλλά αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής των οργανωμένων χωματερών, συντελούμε στην μείωση της ρύπανσης και ταυτόχρονα φροντίζουμε για το περιβάλλον: Με την ανακύκλωση βάζουμε φρένο στην εξάντληση των φυσικών πόρων που ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται για να καλύψει τις καταναλωτικές του ανάγκες. Παράλληλα μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα του κύκλου ζωής όλων των προϊόντων με αποτέλεσμα την προστασία του πλανήτη.
Τα απορριμματοφόρα που μαζεύουν από τους δρόμους τους μπλε κάδους δεν προορίζονται για τα ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), αλλά για ΚΔΑΥ(Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Τα ΚΔΑΥ είναι εγκαταστάσεις όπου με συνδυασμό μεθόδων μηχανικής / χειρωνακτικής διαλογής διαχωρίζονται ομάδες υλικών, τα οποία προέρχονται από διαλογή στην πηγή αποβλήτων συσκευασιών και μη (λ.χ. απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού), δεματοποιούνται και οδηγούνται τελικά προς ανακύκλωση σε κατάλληλες μονάδες ύστερα από την κατάλληλη διεργασία – επεξεργασία και τον κατάλληλο – απαιτούμενο διαχωρισμό. Ασφαλώς δεν ανακυκλώνεται το 100% των υλικών του κάδου, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 70%. Το υπόλοιπο 30% θεωρείται υπόλειμμα και οδηγείται σε (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).
Ποια είναι όμως τα υλικά που δέχεται ο μπλε κάδος;
• Χαρτί: Παλιές εφημερίδες και περιοδικά, συσκευασίες από υγρά προϊόντα (γάλατα, χυμούς), χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες από πίτσα, ζάχαρη, απορρυπαντικά κτλ.
• Γυαλί: Γυάλινα μπουκάλια νερού, αναψυκτικού, απορρυπαντικού, τροφίμων κτλ.
• Πλαστικό: Πλαστικά μπουκάλια νερού, συσκευασίες από γιαούρτι, λάδι, βούτυρο, απορρυπαντικά, σαμπουάν, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κτλ.
• Αλουμίνιο: Συσκευασίες από μπύρες και αναψυκτικά, κουτιά κονσέρβας από τόνο, γάλα εβαπορέ, τοματοπολτό, ζωοτροφές κτλ.
Ο πλανήτης αποτελεί πηγή ζωής για τον άνθρωπο. Η λύση για την επιβίωσή μας, η οποία καθημερινά απειλείται με τα όλο και εντεινόμενα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί σε βιώσιμες και αειφόρες λύσεις. Η ανακύκλωση στους μπλε κάδους αποτελεί την αρχή της αυτού του δύσκολου δρόμου που βασίζεται στην συλλογική μας συνείδηση. Παρατηρώντας τα θλιβερά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη, θα τολμήσω να πω ότι ..
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (ΘΑ) ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ !!